DYNIOWE ŚWIĘTOWANIE
Dzień Dyni to święto raczej nietypowe, obchodzone w różnym czasie i na różne sposoby. Niewątpliwie ma ono w sobie dużo uroku, a co ważniejsze niesie ze sobą możliwość dostarczenia sobie sporej dawki sensorycznych wrażeń, którym wprost nie można się oprzeć.
Pokusie takiego pełnego zapachów, smaków, dźwięków i twórczych aktywności świętowania nie oparliśmy się również i my😊
Były warsztaty plastyczne z dynią i liśćmi w roli głównej, pogaduchy przy herbatce o najrozmaitszych sposobach przygotowania jej w naszej kuchni, a także warsztaty kulinarne podczas których upiekliśmy pyszne dyniowe bułeczki.
Oczywiście nie zabrakło drążenia dyni, zapoznawania się z jej zapachem i konsystencją, a także sposobami wykorzystania jej do przystrajania domów na jesień.
Jednym z ciekawszych doznań okazało się też przygotowywanie dyniowych zapasów na zimę, a dokładniej puree z dyni, której obieranie, pieczenie, a następnie blendowanie i porcjowanie wywoływało obok licznych pytań i dylematów: co? jak? j gdzie?, również mnóstwo śmiechu, szczególnie przy „drżeniach blendera” 😉
Ogólnie rzecz biorąc było kolorowo, pachnąco, kleiście, no i oczywiście „drżąco” 😉, ale przede wszystkim smacznie i bardzo wesoło.
Zresztą zobaczcie sami.